Terug Zelfzorg als duurzame basis voor kwalitatieve zorg voor anderen

Zelfzorg als duurzame basis voor kwalitatieve zorg voor anderen

- Gezonde levensstijl | Stress en burn-out | Ziekteverzuim | Re-integratie

Expert Bianca Kints

Segmentmanager Zorg

Dag van de Zorg op 17 maart 2024

Op zondag 17 maart zwaaien bij heel wat zorgorganisaties de deuren open voor de Dag van de Zorg. Om het publiek kennis te laten maken met de veelzijdigheid van het mooiste beroep op aarde. “Je kan echter maar kwalitatieve zorg bieden aan een ander als je goed voor jezelf zorgt”, zegt segmentmanager Bianca Kints van IDEWE. 

dag van de zorg

“De combinatie van vergrijzing, de langere loopbaan en de schaarste op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat het zorgberoep nog uitdagender is geworden”, zegt Bianca Kints. “Bovendien veroorzaken de toegenomen zorgvraag en veranderingen ten gevolge van technologie en digitalisering voor extra stress. Het zijn allemaal factoren die mogelijk een impact hebben op het relatief hoge ziekteverzuim in de sector. De zorgprofessionals die ik ontmoet, doen hun beroep echter met hart en ziel en zijn vaak de laatsten om zich te laten afschrikken door die grote thema’s. Daarom is het des te belangrijk om ervoor te zorgen dat ze gezond kunnen blijven en ook op psychosociaal vlak gesterkt zijn om elke dag vol energie en veerkrachtig aan de slag te gaan.”

33 dagen Challenge

“Werken aan veerkracht veronderstelt een partnership tussen werkgever en werknemer. Zorgprofessionals moeten ook zelf tijd maken om aan zelfzorg te doen. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand onze 33 dagen-challenge voor werknemers. De challenge bestaat uit een reeks oefeningen om elke dag bewust te worden van het belang van zelfzorg om de eigen veerkracht te versterken.”

Zorgprofessionals stimuleren

Werken aan veerkracht en werkgeluk gaat niet vanzelf. Het is een opdracht die gemakkelijker gaat als je daar ook als werkgever de nodige impulsen voor geeft. “Werkgevers hebben er alle baat bij om ervoor te zorgen dat ze gelukkige werknemers tewerkstellen”, zegt Hilde De Man, disciplineverantwoordelijke psychosociale aspecten bij IDEWE. “Gelukkige werknemers verschijnen met een positieve ingesteldheid op de werkvloer en steken elkaar aan. Ze presteren beter en zijn automatisch ook meer betrokken, coöperatiever, creatiever en innovatiever. Van de weeromstuit daalt het ziekteverzuim en neemt de kans op burn-outs af.”

Tools

Steeds meer organisaties proberen dat werkgeluk actief te stimuleren door een omgeving te creëren waar tijd en middelen worden vrijgemaakt om aan de persoonlijke ontwikkeling te werken, te ontspannen of in te zetten op gezondheidspromotie. Elke euro die op die manier geïnvesteerd wordt betaalt zich volgens een onderzoek van Rath en Harter in 2010 vijf keer terug.

Hoe kan IDEWE je ondersteunen?

Met het Employee Assistance Program (EAP) biedt IDEWE werkgevers een totaaloplossing voor mentaal, emotioneel en fysiek welzijn op het werk. Het Fit4Work-programma ondersteunt werknemers om gezonder te leven.  
 
Of je kan meteen aan de slag door bij je werknemers een Wellfiebevraging te organiseren, om na te gaan hoe het gesteld is met hun werkvermogen. Het kan gelden als een nulmeting van waaruit een campagne kan groeien om het werkgeluk en de bevlogenheid van werknemers te versterken.

In ons dossier ‘Ziekteverzuim en re-integratie’ leggen we uit wat de mogelijkheden zijn om werknemers die lange tijd afwezig waren, terug aan passend werk te helpen. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen