Terug Hoe begint u aan een intern verkeersplan?

Hoe begint u aan een intern verkeersplan?

- Ongevallen voorkomen | Risicoanalyse | Verkeersveiligheid

Expert Wim Vanderheijden

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsveiligheid

Hoe begint u aan een intern verkeersplan?

Op bedrijfsterreinen is de werkgever verantwoordelijk voor al het verkeer. Daarom is een intern verkeersplan, waarin u de verkeersstromen en knooppunten in kaart brengt, een noodzaak. We geven alvast enkele tips om eraan te beginnen.

Organisaties besteden niet altijd voldoende aandacht aan het intern verkeer. Nochtans is 33 procent van de dodelijke arbeidsongevallen te wijten aan intern transport. Het vermijden van interne verkeersongevallen is dan ook een absolute must.

Een intern verkeersplan helpt u daarbij. Het betreft een plan voor zowel de hele bedrijfssite, als voor de verschillende bedrijfsgebouwen. Het bevat grondplannen, plannen met de verschillende verkeersstromen, en plannen met knelpunten of gevaarlijke situaties.

Hoe begint u aan een intern verkeersplan?

  • Betrek de personen die dagelijks met intern verkeer worden geconfronteerd bij de opmaak van een intern verkeersplan, zoals de magazijn- en productieverantwoordelijke.
  • Consulteer ook werknemers, zoals de chauffeurs van heftrucks of palletwagens. Zij kennen de belangrijkste knelpunten en gevaarlijke situaties van het intern transport.
  • Inventariseer de soorten transportmiddelen, de intensiteit van het transport en de mate van personenverkeer. Ook de eigenschappen van de goederen kunt u bekijken. Al die elementen samen vormen de basis voor uw intern verkeersplan.
  • Voer een risicoanalyse uit, waarbij u het verkeer op het bedrijfsterrein definieert. Verzamel eerst informatie over de bedrijfssite, op basis van de grondplannen. Bekijk daarna de verkeersstromen en knooppunten en analyseer de mogelijke knelpunten. Ga na welke ongevallen en incidenten werden veroorzaakt door intern transport.
  • Implementeer de nodige organisatorische of technische maatregelen.
  • Hou ook rekening met de verkeersregels en algemene bepalingen uit het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) en de Codex.

Nood aan ondersteuning? Een van onze preventieadviseurs staat u bij met goede raad, in elke fase van uw verkeerproject. Voor meer informatie kunt u steeds terecht bij uw regionale kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen