Terug Risicoanalyse psychosociaal welzijn als onderdeel van een psychosociaal welzijnsbeleid

Risicoanalyse psychosociaal welzijn als onderdeel van een psychosociaal welzijnsbeleid

- Risicoanalyse | Wetgeving | Mentaal fit

Schrijf vóór 31 december 2022 in voor de risicoanalyse psychosociale aspecten in de zorgsector

Organisaties zijn wettelijk verplicht om een psychosociaal welzijnsbeleid uit te werken. Het uitvoeren van een risicoanalyse psychosociaal welzijn van werknemers is daarvan een belangrijk onderdeel. Om daaraan tegemoet te komen organiseert IDEWE in het voorjaar van 2023 een RAPSi-bevraging binnen de zorgsector. “De resultaten van de wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst tonen duidelijk aan wat de troeven en aandachtspunten in uw organisatie zijn”, zegt Emma Boonen.

zorg

Om het psychosociaal welzijn van werknemers optimaal te beschermen is het belangrijk om periodiek een stand van zaken op te maken. “De zorgsector kampt met heel wat uitdagingen die impact hebben op het psychosociaal welzijn van het personeel”, zegt projectcoördinator Emma Boonen van IDEWE. “Een risicoanalyse toont helder aan wat een organisatie nodig heeft om verder te bouwen aan een kwalitatief preventiebeleid. Dat is nodig om het verloop en verzuim onder controle te krijgen, het aantal fouten en arbeidsongevallen te verminderen en een hogere productiviteit te bereiken.”

“Om de informatie bij de werknemers te verzamelen maken we gebruik van de RAPSi-vragenlijst, die we samen met de KU Leuven hebben ontwikkeld. De gebruikte methode is wetenschappelijk onderbouwd en volledig in overeenstemming met de wettelijke vereisten. De standaard vragenlijst wordt aangepast aan de zorgsector door een werkgroep die bestaat uit een afvaardiging van deelnemende organisaties en experten van IDEWE.”

Lees hier meer over de RAPSi-vragenlijst.

Wat zijn de voordelen?

Werkgevers krijgen de resultaten van de RAPSi-vragenlijst aangeboden in een rapport waarin duidelijk aangetoond wordt wat de troeven en uitdagingen van de organisatie zijn.

“Omdat we alle deelnemers tussen 24 april en 14 mei 2023 bevragen, ontstaat er een kwalitatieve referentiegroep waarmee organisaties zich kunnen vergelijken”, zegt projectcoördinator Ellen Delvaux. “Een aantal opties, die betalend zijn als zorgorganisaties de RAPSi individueel aanvragen, zijn naar aanleiding van de sectorbevraging gratis inbegrepen in het pakket. Het gaat bijvoorbeeld over persoonlijke feedback en de vergelijking met de benchmark zorg.”

Van risicoanalyse tot psychosociaal welzijnsbeleid?

De keuze voor de afname van een risicoanalyse betekent ook meteen de keuze maken om een psychosociaal welzijnsbeleid werkelijk vorm te geven. Denk vooraf ook aan een goed communicatieplan en een sensibilisering van uw leidinggevenden vooraleer de bevraging te lanceren. Als medewerkers weten wat er met de resultaten zal gebeuren en hoe er mee wordt verder gewerkt in de organisatie, zullen zij deze bevraging gerichter invullen. Als leidinggevenden weten welke rol zij spelen in dit proces is de kans op een goede opvolging en structureel resultaat in de organisatie veel groter.

IDEWE beschikt als onafhankelijke en neutrale partner over meer dan 80 preventieadviseurs psychosociale aspecten om u te ondersteunen bij de opstart en het proces om een psychosociaal welzijnsbeleid vorm te geven en de risicoanalyse te kaderen, maar ook om op basis van de resultaten ondersteuning te bieden bij het opstellen en uitvoeren van een actieplan. “Dat kan zowel op het niveau van de organisatie als op individueel niveau. Werknemers krijgen meteen na het invullen van de vragenlijst persoonlijke feedback en tips, waarmee ze, al dan niet onder begeleiding, verder aan de slag kunnen.”

Inschrijven vóór 31 december 2022

Heeft u interesse of bijkomende vragen? Contacteer innovations@idewe.be.
Inschrijven is mogelijk tot en met 30 december 2022.
Op vraag bezorgen we u meer gedetailleerde info over het verloop van het project en een vrijblijvende offerte.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen