Terug We beschermen de gezondheid en het welzijn van de mensen die ons beschermen

We beschermen de gezondheid en het welzijn van de mensen die ons beschermen

- Gezonde werknemers

Het IDEWE-aanbod voor brandweerkorpsen

Brandweerpersoneel moet op elk moment fysiek en mentaal fit zijn om elke risicovolle opdracht optimaal te kunnen uitvoeren. Naast het algemeen gezondheidstoezicht is aandacht voor preventie en gezondheidsbevordering bijgevolg onontbeerlijk. IDEWE heeft een omvattend aanbod uitgewerkt om hulpverleningszones bij te staan in het bewaken en bevorderen van de gezondheid en het welzijn van die mensen die elke dag paraat staan om de burger te beschermen.

Behalve de fysieke eisen, die eigen zijn aan bluswerkzaamheden en het evacueren van personen in extreme omstandigheden, valt ook de psychosociale druk niet te onderschatten. “Er wordt van brandweerpersoneel een grote flexibiliteit verwacht”, zegt regionaal medisch directeur Stephan Keirsbilck van IDEWE. “Hun onregelmatige werkuren en de permanente aandacht voor veiligheid, zorgt ervoor dat stressbestendigheid en veerkracht belangrijke aandachtspunten zijn. De wetgever voorziet dan ook medische onderzoeken om de gezondheid van brandweermannen en -vrouwen op te volgen. Daarnaast bieden we als externe dienst een ruim niet-medisch preventieaanbod.”

Medische preventie

Het medisch toezicht volgt een tweejaarlijks schema.

“Voor de medische onderzoeken van het brandweerpersoneel organiseren we een gevarieerd aanbod van dag- en avondraadplegingen, zodat zowel de professionele als de vrijwillige hulpverleners flexibel kunnen langskomen. De fysieke conditie krijgt tijdens deze consultaties bijzondere aandacht tijdens de nabespreking van hun tweejaarlijkse PPMO-test (Preventief Periodisch Medisch Onderzoek).

“Onze arbeidsartsen geven ook advies bij concrete vraagstukken en zijn onder meer aanwezig bij bedrijfsbezoeken aan kazernes. We vinden het bovendien ook heel belangrijk om actief deel te nemen aan de ontwikkeling van het gezondheidsbeleid en de initiatie van gezondheidspromotie (Fit4Fire) in de bedrijfscultuur.”
 

Niet-medische preventie

“Naast onze medische opdrachten, bieden de preventieadviseurs en ergonomen van IDEWE ondersteuning aan de interne preventiediensten die binnen de brandweerzones actief zijn. Op het maandelijks gemeenschappelijke overleg staat behalve kennisdeling ook het ontwikkelen van actiepunten en verbetervoorstellen op de agenda.”

Verder:

  • bieden we een centraal aanspreekpunt psychosociale aspecten aan;
  • leiden we vertrouwenspersonen op voor de kazernes;
  • staan we in voor de opleiding tot adjunct-PA;
  • en de opleiding infectieprocedures voor ambulancepersoneel.

Wenst u meer informatie over wat IDEWE voor uw brandweerkorps kan doen, leg uw vraag dan zeker voor aan onze experten.

Lees de getuigenis van kolonel Robert Van Praet, zonecommandant van HVZ Westhoek.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen