Terug Zorg dat je kunt ingrijpen als je getuige bent van een hartstilstand

Zorg dat je kunt ingrijpen als je getuige bent van een hartstilstand

- EHBO | Opleidingen

Expert Rudi Daniels

Verantwoordelijke Opleidingen

World Restart a Heart dag op 16 oktober

Op 16 oktober organiseren de Belgische Reanimatieraad (BRC) en de Belgische Cardiologische Liga voor de zevende keer de werelddag ‘Restart a Heart’. Het doel is het grote publiek attent te maken op de handelingen die levens kunnen redden. België telt 30 plotse hartstilstanden per dag. Slechts 3 mensen overleven. IDEWE organiseert heel wat opleidingen die werknemers moeten voorbereiden voor het geval het noodlot toeslaat tijdens de werkuren.

In België krijgen jaarlijks tussen de 10.000 en 15.000 mensen een plotse hartstilstand. Meestal is dit het gevolg van een plotse en levensgevaarlijke hartritmestoornis. Tijdens dergelijke ventrikelfibrillatie valt het hart stil waardoor er geen bloed meer in het lichaam kan rondgepompt worden. Hersenen en vitale organen krijgen daardoor geen zuurstof meer en het slachtoffer verliest bijna onmiddellijk het bewustzijn. Zonder onmiddellijke actie van de omstaanders treedt al na 3 minuten onherstelbare hersenschade op.

AED

AED (automatische externe defibrillator)

Om de ventrikelfibrillatie te stoppen is er maar 1 manier: het toedienen van een elektrische schok of defibrillatie met een AED-toestel (automatische externe defibrillator). In België zijn er ongeveer 10.000 van dergelijke AED-toestellen ter beschikking. Ze hangen aan de muur in openbare ruimtes, bedrijven, sportclubs, … De Belgische Reanimatieraad, gesteund door de Belgische Cardiologische Liga, heeft de ambitie om het aantal publieke AED-toestellen in woonwijken en scholen te verdubbelen. Een grotere beschikbaarheid van dergelijke toestellen, samen met het opleiden van meer mensen in reanimatie, kan in België op termijn leiden tot het redden van 3.000 extra levens per jaar.

Sta niet aan de grond genageld

Ongeveer 80% van de plotse hartstilstanden gebeurt thuis of op openbare plaatsen en dikwijls staan getuigen als aan de grond genageld. De World Restart a Heart dag van 16 oktober moet het bewustzijn verhogen dat snel ingrijpen levensnoodzakelijk is. Alle getuigen van een plotse hartstilstand, jong en oud, zouden bekwaam moeten zijn om de eenvoudige levensreddende handelingen uit te voeren. Het gaat dan over: op een efficiënte manier het 112-nummer alarmeren, effectieve borstcompressies uitvoeren en een automatische externe defibrillator (AED) aanleggen.

IDEWE-opleidingen

Het noodlot kan ook op het werk plots toeslaan.

Uiteraard kan het noodlot ook op het werk plots toeslaan. IDEWE organiseert daarom heel frequent open opleidingen om werknemers toe te laten de eerste zorgen toe te dienen in geval van ongevallen of levensreddend te handelen als collega’s een hartstilstand krijgen. Dergelijke opleidingen kunnen ook in jouw bedrijf georganiseerd worden, zodat meteen heel wat van je werknemers de nodige kennis en vaardigheden kunnen opdoen om levens te redden.

Bekijk hier onze opleidingsmomenten.

Contacteer voor al je vragen en uitdagingen onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen