Terug naar Werk-vouchers voor begeleiding bij medische overmacht en langdurige arbeidsongeschiktheid

Expert Godewina Mylle
Preventieadviseur-arbeidsarts
Werkgevers betalen 1.800 euro bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst door medische overmacht
Vanaf 1 april 2024 betaalt een werkgever die zich beroept op medische overmacht om een arbeidsovereenkomst te beëindigen, een bijdrage van 1.800 euro aan het Terug naar Werk-fonds. Werknemers met een medische overmacht, en sinds 1 april 2025 ook langdurig arbeidsongeschikte werknemers en werklozen, kunnen bij dat fonds dan een voucher aanvragen om zich te laten begeleiden naar een nieuwe job.

Het Terug-naar-Werk-fonds is een initiatief van de Belgische federale overheid met als doel langdurig zieken beter te ondersteunen bij hun re-integratie op de arbeidsmarkt.
“Werkgevers die zich beroepen op medische overmacht om de arbeidsovereenkomst van een werknemer te beëindigen zijn verplicht om 1.800 euro te storten in het Terug naar Werk-fonds”, vertelt Godewina Mylle, preventieadviseur arbeidsarts bij IDEWE. “Dat fonds wordt beheerd door het Riziv.”
“Werknemers bij wie de bijzondere procedure voor de vaststelling van de definitieve ongeschiktheid voor het overeengekomen werk uitmondt in een beëindiging van hun arbeidsovereenkomst door medische overmacht kunnen sinds vorig jaar vervolgens een voucher met een waarde van maximaal 1.800 euro aanvragen. Daarmee kunnen ze gespecialiseerde dienstverlening, zoals loopbaanbegeleiding of gepersonaliseerde coaching, aankopen om terug aan de slag te kunnen in een aangepaste functie bij een andere werkgever. Sinds 1 april van dit jaar kunnen nu ook werknemers en werklozen die langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt zijn gebruikmaken van deze vouchers.”
De Terug-naar-werk-vouchers kunnen enkel ingewisseld worden bij dienstverleners die erkend zijn door het RIZIV. De aanvraag gebeurt via het Guide-me-platform.
Lees er meer over op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en op de website van het RIZIV.
Lees de volledige tekst van het koninklijk besluit.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen