Terug Zich goed voelen op het werk gaat niet vanzelf

Zich goed voelen op het werk gaat niet vanzelf

- Grensoverschrijdend gedrag | Pesten

Expert Kristof Biesemans

Preventieadviseur Psychosociale aspecten

Week tegen pesten van 2 tot en met 9 februari

Psychosociaal welzijn staat in steeds meer organisaties hoog op de agenda, en dat is maar goed ook, want het is de basis om goed te functioneren als individu en als groep. Ook de wetgever focust via verschillende initiatieven op het welbevinden van werknemers. Als externe dienst merken we dat steeds meer mensen de weg vinden naar onze psychosociale dienstverlening. Het aantal psychosociale dossiers dat onze preventieadviseurs psychosociale aspecten behandelden steeg maar liefst met 23% in 2023 tegenover 2022. Naar aanleiding van de Week tegen Pesten belichten we een aantal aspecten die van belang zijn om als leidinggevende actief te streven naar meer mentaal welzijn.

Persoonlijk contact

Elkaar goed kennen is onder collega’s essentieel om goed samen te werken en daarbij elkaars grenzen te respecteren. De nieuwe manier van werken maakt dat minder eenvoudig. We zitten immers niet noodzakelijk meer fysiek bij elkaar, waardoor veel kansen voor informele contacten wegvallen. Vandaar dat het belangrijk is dat er initiatieven worden genomen om verbinding te maken. Regelmatig inchecken bij elkaar is belangrijk. Gewoon even telefoneren naar een collega die je al een tijdje niet meer hebt gehoord of gezien, zonder bijkomende werkgerelateerde vraag, zorgt voor een sterkere connectie. 

Breuklijnen zien en voorkomen

Hybride werken kan onbedoelde scheidingen veroorzaken binnen teams. Bijvoorbeeld tussen teamleden die na de werktijd graag samen via een informeel social media-platform praten en incidenteel bijeenkomen en degenen die eerder introvert zijn en deze informele interacties niet actief opzoeken. Of tussen teamleden die onlinemeetings omarmen en zij die de voorkeur geven aan fysieke bijeenkomsten. Dergelijke situaties kunnen resulteren in gevoelens van uitsluiting bij bepaalde individuen. Zonder aandacht voor deze subtiele breuklijnen, bestaat het risico dat er een nieuwe dynamiek ontstaat, die zowel op persoonlijk niveau als voor het team en de organisatie als geheel nadelig is.

Verbindende communicatie

team

Verbindende communicatie is een belangrijke voorwaarde om teams sterker te maken en polarisatie te vermijden, een positieve werkomgeving te creëren en, in the end, je organisatiedoelen gemakkelijker te bereiken. Dat impliceert respect voor ieders eigenheid, waarden en behoeften en een absolute nultolerantie tegenover pestgedrag. Dat betekent niet dat iedereen het altijd eens moet zijn, maar wel dat elk individu in staat moet zijn om te luisteren, zonder onmiddellijk te oordelen. Deze aanpak zorgt ervoor dat werknemers zich veilig voelen om eventuele zorgen te uiten maar ook beseffen dat fouten maken deel uitmaakt van samenwerken. In dergelijke context zal spreken over gemeenschappelijke doelen trouwens ook verbindend werken.

Wat als je je toch niet goed voelt?

Het is belangrijk om als organisatie ook helder te communiceren over de verschillende hulpkanalen voor werknemers die ondanks alle inspanningen toch welzijnsklachten ervaren:

Sinds kort zijn organisaties met 50 werknemers of meer trouwens verplicht om een vertrouwenspersoon aan te duiden. Ook de discriminatiewetgeving werd recent aangepast, waardoor werknemers die op de werkvloer discriminatie ervaren of er getuige van zijn, beter beschermd worden. 

Welke kanalen je als organisatie ook ter beschikking stelt ter ondersteuning van je werknemers, het is van belang om ze te integreren in een alomvattend psychosociaal preventiebeleid en problemen in kaart te brengen. 

Zelf aan de slag?

E-tool ‘Voel je goed’
Onze onlinetool helpt bij het in kaart brengen van de concrete acties die je kunt ondernemen als je je niet goed voelt op het werk. Ga er zelf mee aan de slag.

Opleidingen
IDEWE heeft verschillende opleidingen uitgewerkt in de strijd tegen pesten op het werk:

Publicaties
Wilt je je werknemers ook bewust maken van de nefaste gevolgen van pestgedrag? Download onze affiches en de brochures 'Psychosociaal welzijn op het werk' en 'Respectvol gedrag op het werk' in je My IDEWE Klantenzone.

Gifs
We hebben een reeks gifs uitgewerkt. Een duwtje in de rug om tijdens de Week tegen Pesten terug de verbinding tussen collega's op te zoeken! Copy/paste ze voor gebruik op social media of in chat gesprekken.

Bekijk en download onze tools in de strijd tegen pesten 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen