DOSSIER TECHNOSTRESS OP DE WERKVLOER


VOOR BEDRIJVEN DIE TECHNOSTRESS BIJ WERKNEMERS WILLEN VERMINDEREN


De opkomst van AI en andere technologische ontwikkelingen vergemakkelijken onze job. Maar de digitalisering brengt ook ‘technostress’ met zich mee, oftewel het onvermogen om gezond om te gaan met bepaalde technologische veranderingen.

Maar welke ‘technostressoren’ bestaan er precies? Hoe hard leven ze op de werkvloer en welke negatieve impact hebben ze? En vooral: hoe pak je technostress aan voor je werknemers? Die vragen beantwoorden Tinne Vander Elst (onderzoeker bij ons wetenschappelijk onderzoekcentrum) en preventieadviseur arbeidsveiligheid Floris Van Gramberen in ons dossier Technostress. Ze doen dat op basis van onderzoek dat Tinne en haar team uitvoerden in samenwerking met KU Leuven bij 1.027 werknemers en zelfstandigen in België.

Hieronder maken we je wegwijs door de onderdelen van het dossier en delen we andere relevante links.

Heb je specifieke vragen of uitdagingen over jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op.DOSSIER MENSGERICHT DIGITALISEREN

Sensibilisering rond technostress

Uit het onderzoek blijkt o.a. dat 21,6% van de respondenten ‘techno-onzekerheid’ ervaart. Via een persbericht maakten we de lezers van Knack en Het Laatste Nieuws onlangs bewust van het belang van aandacht voor technostress op de werkvloer.
 

Dat persbericht vind je hier.

Wat is technostress en in welke mate leeft het?

Technostress is een relatief nieuwe term en omvat vijf verschillende technostressoren. Daarom is het belangrijk om te weten wat die precies inhouden en in welke mate ze leven bij de respondenten uit ons onderzoek – en mogelijk dus ook bij jou.


In deel 1 van het dossier geven we je een spoedcursus over techno-onzekerheid, techno-complexiteit, techno-overlading, techno-invasie en techno-onveiligheid.

Welke impact heeft technostress?

Respondenten met veel technostress blijken gemiddeld ook meer last te hebben van o.a. emotionele uitputting en lagere taakperformantie.


Met deze en andere inzichten rond de impact van technostress op welzijn en werkervaring helpen we je in deel 2 om prioriteiten te stellen qua preventie. .

Hoe pak je technostress aan?

Wil je werk maken van het terugdringen van technostress in jouw organisatie? Lees in deel 3 onze concrete tips over hoe je dat aanpakt.

 

Whitepaper

Het hele dossier in één handig document lezen en extra wetenschappelijke diepgang over het onderzoek en onze bevindingen meepikken?


Download hier onze Whitepaper ‘Project: Mensgericht Digitaliseren’ANDERE RELEVANTE INSPIRATIE

Hybride werken en technologie

De digitalisering heeft zeker qua communicatie een enorme vlucht genomen sinds we massaal aan het ‘nieuwe’ werken zijn geslagen.
 

In ons eerdere dossier over de New Way of Working hebben we daarom een specifiek deel gewijd aan hoe ICT je hybride werken stimuleert in plaats van tegenwerkt.

Nieuwe technologie

De impact van IT gaat verder dan technostress. Ook bijvoorbeeld ergonomie en privacy zijn belangrijke aandachtspunten bij de introductie van nieuwe technologie.


In dit expertartikel gidst segmentmanager Frank Weckx je erdoor.AAN DE SLAG

Deconnectie

‘Techno-invasie’ betekent o.a. dat je het gevoel hebt minder te goed te kunnen deconnecteren.
 

Je verder informeren over deconnectie kan via deze webinar en deze e-learningsessie. Of ga meteen aan de slag met deze deconnectiechecklist.

Risico-analyse

Om – ook op technologisch vlak - een fijne en veilige werkomgeving te creëren voor je werknemers is het zaak om de risico’s in je organisatie in kaart te brengen.


Daar helpt IDEWE je mee met een risicoanalyse.